Een fiets, wasmachine, bankstel, wasmachine, wc-papier, parfum, kleding, eten, de wasstraat… Voor vrijwel elk product of dienst bestaat inmiddels wel een abonnement. En die abonnementen vinden gretig aftrek.

Budgetinstituut Nibud heeft becijferd dat een gemiddeld Nederlands huishouden veertien abonnementen heeft: drie meer dan in 2018.

De groei van abonnementsdiensten past in een trend waarin consumenten minder waarde hechten aan bezit en juist meer behoefte hebben aan flexibiliteit, zo blijkt uit onderzoek van ING.

Volgens de onderzoekers zijn vooral abonnementen op video- en muziekdiensten, zoals Netflix en Spotify, populair in ons land.

Abonnementen op fysieke producten, zoals maaltijdpakketten, dierenvoeding en wasmachines, slaan daarentegen nog niet echt aan. Daarin verschillen Nederlanders van andere Europeanen.

Stabiele opbrengsten en gebruiksgemak

Voor bedrijven zijn abonnementen aantrekkelijk. Het levert hen stabiele inkomsten en een rechtstreeks contact met klanten op. Bovendien profiteren ze ervan dat veel klanten hun abonnement ongemerkt laten doorlopen.

Voor consumenten levert zo’n abonnement vooral gemak op. Maar welke prijs betaal je hiervoor? En is het mogelijk om volledig van abonnementen te leven?

Om met de laatste vraag te beginnen: als je goed zoekt komt je een heel eind. Zowel voor dagelijkse gebruiksartikelen (zoals de boodschappen en verzorgingsartikelen), als voor producten die langer meegaan (zoals meubelen, vervoersmiddelen en kleding), zijn abonnementen beschikbaar. Je hoeft vrijwel de deur niet meer uit.

Dan de vraag wat de prijs is voor het gemak. We namen een proef op de som en bekeken 12 willekeurige abonnementen op uiteenlopende producten.


1. Autowasstraat: 300 euro per jaar

Foto: Zulfahmi Khani/Unsplash.com
Foto: Zulfahmi Khani/Unsplash.com

Je auto zelf afsoppen is een flinke klus, maar in de wasstraat is dat met enkele minuten gepiept. Er zijn diverse wasstraten waar je voor 20 tot 25 euro per maand onbeperkt terecht kan. Na twee bezoekjes per maand heb je de kosten eruit.

Toch is het de vraag of dit loont. Uit recent onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct blijkt dat 43 procent van de Nederlandse automobilisten slechts eens in de paar maanden een wasstraat opzoekt en 21 procent zelfs nooit gaat.

Behoor jij tot die categorie - en verwacht je dat een abonnement voor jou geen aansporing zal zijn om vaker naar de wasstraat te rijden – laat dit abonnement dan aan je voorbij gaan: weggegooid geld.


2. WC-papier: 156 euro per jaar

Foto: Jasmin Sessler/Unsplash.com
Foto: Jasmin Sessler/Unsplash.com

Vind jij het vervelend om met grote pakken wc-papier te moeten sjouwen, of heb je geen auto om ze te vervoeren, dan zou je een abonnement kunnen overwegen. Bijvoorbeeld bij ‘WC-papier aan huis’.

Hier kun je elke twee maanden 48 rollen drielaags volledig gerecycled wc-papier met 250 vellen per rol laten bezorgen. Je hebt dan in totaal 12.000 vellen wc-papier tot je beschikking; genoeg voor vier tot vijf personen. Dit kost 26,95 euro per keer.

Voor eenzelfde hoeveelheid wc-papier betaal je bij Albert Heijn echter 17,18 euro: een stuk minder dus.

Enig verschil is dat ‘WC-papier aan huis’ een deel van de opbrengst investeert in Nederlandse natuurprojecten. Maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen.


3. Scheermesjes: 180 euro per jaar

Ook voor scheren hoef je je huis niet uit. Bij diverse bedrijven kun je een scheermesabonnement nemen, waardoor je nooit meer misgrijpt of een bot mes hoeft te gebruiken.

Zo bezorgt Boldking elke maand voor 15 euro vier mesjes aan huis. Op jaarbasis kost je dit 180 euro. Dat is bijna 100 euro goedkoper dan vergelijkbare mesjes van Gilette. De grote vraag is wel of de mesjes van Boldking ook langer meegaan. Dit moet je zelf ervaren.


4. Elektrische tandenborstel: 39,96 euro per jaar

Foto: Stephen Crowther/Unsplash.com
Foto: Stephen Crowther/Unsplash.com

Je tanden poetsen kan eveneens in abonnementsvorm. Zo kun je bij Philips voor 9,99 euro per drie maanden elk kwartaal een nieuwe opzetborstel voor je Sonicare laten bezorgen (de Premium Plaque Defence). Dit kost je 39,96 euro per jaar.

Dezelfde borstels kun je echter bij bol.com bestellen voor 34,99 euro per jaar: iets goedkoper dus. Voor de prijs hoef je het dus niet te doen. Het levert hooguit gemak op.


5. Koffie: 480 euro per jaar

Foto: Nadia Stor/Unsplash.com
Foto: Nadia Stor/Unsplash.com

Voor een espressootje hoef je evenmin naar de winkel. Je kunt bij Nespresso voor 40 euro per maand een abonnement nemen waarbij je zowel de machine (de Citiz&Milk ter waarde van 205 euro) krijgt geleverd, als elke maand voor 40 euro koffiecups kunt bestellen; goed voor zo’n 3 kopjes per dag. Al na een jaar kun je van je abonnement af.

Dit lijkt voordelig, aangezien je het apparaat cadeau krijgt. Maar je zit wel een jaar aan dure cups vast, van circa 44 cent per stuk.

Bij de supermarkt kun je ook cups van andere merken kopen voor de helft van de prijs. Kies je daarvoor, dan ben je slecht 240 euro per jaar kwijt en houd je voldoende geld over om zelf een machine te kunnen bekostigen.


6. Parfum: 179,40 euro per jaar

Een bezoek aan de parfumerie is niet meer nodig dankzij het parfumabonnement van Parfumado. Je kunt voor 14,95 euro per maand elke maand een flacon van 8 milliliter naar keuze laten opsturen. Of je die kosten eruit haalt, hangt af van de parfums die je kiest. In sommige gevallen ben je voordeliger uit; in andere iets duurder.

Betaal je een jaar vooruit, dan profiteer je van een gereduceerd tarief van 11,95 euro per maand en is het parfumabonnement vrijwel altijd voordeliger.

Een voordeel van dit abonnement is dat je niet vast zit aan een grote fles als een parfum jou niet bevalt of als je een ander geurtje wil proberen. Een nadeel is dat je geen mooie designflacon op je toilettafel kunt zetten.


7. Matras: 466 euro per jaar

Foto: Hindsam Hashi/Unsplash.com
Foto: Hindsam Hashi/Unsplash.com

Wist je dat je zelfs een matrassenabonnement kunt afsluiten? Bij Bedzzzy kun je een exemplaar van 160 bij 200 centimeter leasen voor 37,50 euro per maand. Je zit dan drie jaar aan een abonnement vast. Daarnaast betaal je nog eenmalig 49,50 euro bezorgkosten. Omgerekend kost dit 466 euro per jaar.

Bedzzzy belooft Auping-kwaliteit. Voor een pocketveringmatras van Auping betaal je circa 2.000 euro. Uitgaand van een levensduur van negen jaar, kost dit omgerekend 222 euro per jaar. Je bent dus al binnen drie jaar voordeliger uit als je het matras zelf koopt.

Daar komt nog bij dat bij een leaseconstructie het matras van de fabrikant blijft. Je kunt wel na drie jaar een nieuw matras huren, dus voor kuilen hoef je niet bang te zijn.


8. Wasmachine: 180 euro

Foto: PlanetCare /Unsplash.com
Foto: PlanetCare /Unsplash.com

Ook wasmachines zijn een behoorlijke investering. Bij Coolblue kun je er een huren voor 15 euro per maand (de Samsung WW70TA049TE EcoBubble), dus je hoeft geen groot bedrag in een keer opzij te leggen. Na een jaar kun je het abonnement kosteloos opzeggen.

Koop je dezelfde machine zelf, dan betaal je 429 euro en ben je dus al na drie jaar voordeliger uit dan met een abonnement. Bovendien is de machine dan van jou, terwijl deze bij het abonnement eigendom blijft van Coolblue.

Bij het abonnement zijn wel eventuele reparatiekosten bij de prijs inbegrepen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar als je er zelf een koopt, krijg je ook garantie, waardoor eventuele defecten binnen de garantietermijn kosteloos worden verholpen. Zelfs buiten de garantietermijn heb je nog recht op vergoeding van een deel van de reparatiekosten.


9. Boxershorts: 159,80 euro per jaar

Er bestaan inmiddels tientallen bedrijven waar je een boxershortabonnement kunt afsluiten. Neem bijvoorbeeld het Calvin Klein-abonnement bij Boxub. Je krijgt elke drie maanden drie boxershorts toegestuurd voor 39,95 euro.

Hetzelfde pakket kun je echter in de winkel kopen voor 30 euro. Je bent met een abonnement dus een stuk duurder uit.


10. Bloemen: 1.300 euro per jaar

Foto: Nathan Fertig /Unsplash.com
Foto: Nathan Fertig /Unsplash.com

Hoe feestelijk is dat: wekelijks een bos bloemen thuis laten bezorgen? Dit kost je bij Fleurop 25 euro per week. Hier betaal je vooral voor het gemak, want bij de bloemist ben je vaak een stuk goedkoper uit.


11. Maaltijdbox: 4.000 euro per jaar

Een medewerker van HelloFresh bezorgt een maaltijdbox.
Een medewerker van HelloFresh bezorgt een maaltijdbox.

Biologisch, weinig calorieën, snel op tafel, vegetarisch of juist met vlees… Er is volop keuze voor wie het gemak van een maaltijdbox zoekt. Je krijgt alle ingrediënten voor de maaltijden plus de recepten thuisbezorgd.

Zo’n maaltijdbox is een leuke manier om nieuwe recepten uit te proberen en je bent af van het dagelijkse dilemma: wat eten we vandaag?

Maaltijdboxen zijn niet per sé duurder dan in de supermarkt, aangezien je alle ingrediënten in gepaste hoeveelheden krijgt. Je hoeft dus ook minder weg te gooien. Bedenk wel dat je hiernaast nog wel zelf ingrediënten nodig hebt, zoals olijfolie, knoflook of azijn. Die kosten komen er nog bij.

Bovendien houdt een maaltijdbox geen rekening met grote eters, waardoor je er misschien niet genoeg aan hebt. Je kunt niet altijd kiezen welke maaltijden je wil en vaak moet je een minimum aantal dagen afnemen. Reken met vier personen voor vier dagen per week op pakweg 4.000 euro per jaar.


12. Designfauteuil: 690 euro per jaar

Designmeubelen huren is het ultieme voorbeeld van gebruiken zonder te bezitten. Je kunt bijvoorbeeld bij Homespring de Pastoe FM06 Fauteuil huren voor 57,50 euro per maand. De nieuwprijs is 995 euro. Na anderhalf jaar heb je de koop er dus uit.

Overigens kun je bij Homespring de meubelen wel kopen tegen de restwaarde: meestal 3 tot procent van de nieuwwaarde.


Abonnementen zijn meestal duurder

Bij de meeste van de bovenstaande voorbeelden ben je met een abonnement duurder uit dan wanneer je de producten zelf zou aanschaffen. Misschien is dat wel de reden dat abonnementen op fysieke producten nog niet echt aanslaan in Nederland: we staan immers bekend als een spaarzaam volkje.

Bij duurdere producten, zoals meubelen, fietsen en scooters, gaat het meestal om een leaseconstructie, waarbij je betaalt voor het gebruik, maar zelf nooit eigenaar wordt.

Je kunt aanzienlijk op de kosten besparen door eerst te sparen en de producten zelf aan te schaffen.

Verder valt op dat de voorwaarden voor abonnementen flink uiteen lopen. Kijk daarom kritisch naar de voorwaarden. Is het goedkoper dan wanneer je de producten of diensten los zou afnemen? Hoe lang zit je aan het abonnement vast? Is het mogelijk om zo nu en dan een pauze in te lassen? Kun zelf producten kiezen of wordt dit voor jou gedaan? Betaal je nog aparte verzendkosten? Wordt het product jouw eigendom?

Reken de kosten om naar een jaarbedrag

Om de kosten inzichtelijk te maken helpt het om deze om te rekenen naar een jaarbedrag. Een tientje per maand lijkt weinig, maar op jaarbasis is dat 120 euro: dat oogt een stuk duurder.

Wie bijvoorbeeld alle 12 bovenstaande abonnementen afneemt, is hiervoor ruim 8.000 euro kwijt: bijna 700 euro per maand. Dat is een flinke hap uit je maandbudget.

Inventariseer je abonnementen

Noteer verder de datum waarop je het abonnement kunt opzeggen. En controleer elk jaar welke abonnementen je hebt en welke eventueel weg kunnen.

Vooral met dat laatste valt veel te besparen. Recent onderzoek van het Nibud wijst namelijk uit dat meer dan de helft van de huishouden geen idee heeft hoeveel ze maandelijks uitgeven aan hun abonnementen. En dat 28 procent weleens vergeet een abonnement op te zeggen.

Lees meer over abonnementen: